Danish Pavilion in Shanghai EXPO 2010

9 07 2010

Danish Pavilion in Shanghai EXPO 2010 by Bjarke Ingels Group (BIG)

“We weren’t really finding an obvious hook for our pavilion until we started looking at the recent urban development of Shanghai and Copenhagen. This is a photo of Shanghai from 30 years ago: broad boulevards jam packed with bicycles. Only 2 kinds of cars in Shanghai back then: Shanghai no 1 and Shanghai no 2. With the massive economic boom and urban explosion everybody wants a car, the streets are congested with traffic jams, and the bicycle has even become forbidden in some parts of town. In the same period of time, Copenhagen has been creating more bicycle lanes and reducing car traffic. The bicycle has become a symbol of a sustainable city and a healthy lifestyle.”

“We have developed multiple species of bikes to move not only ourselves but our kids and our stuff around as well. We even have a so-called City Bike that visitors can borrow for free and move around town before they return. We thought: Why don’t we relaunch the bicycle as something attractive in Shanghai. We’ll donate 1001 City Bikes to Shanghai that they can keep after the Expo.” Bjarke Ingels Group (BIG) architect firm of the pavilion explains.


“The pavilion is designed as a traffic loop created by the motion of city bikes and pedestrians tied in a knot. Over 300 free city bikes located upon the roofscape, offer the visitors a chance to experience the Danish urban lifestyle which includes biking everywhere. The loops are connected in two places. Coming from the inside, the visitors can move out onto the roof, pick up a bike and re‐visit the exhibition by bike as the outdoor cycle path slips into the interior and runs along the entire exhibition before exiting onto the EXPO grounds. The sequence of events at the exhibition takes place between two parallel facades – the internal and external. The internal is closed and contains different functions of the pavilion. The width varies and is defined by the programme of the inner space. The pavilion’s external façade is made of perforated steel. In the evening time, the façade becomes a sequenced instrument of interactive light illuminating the passers‐by.”


“The pavilion is a monolithic structure in white painted steel which keeps it cool during the Shanghai summer sun due to its heat‐reflecting characteristics. The roof is covered with a light blue surfacing texture, known from Danish cycle paths. Inside, the floor is covered with light epoxy and also features the blue cycle path where the bikes pass through the building. The steel of the facade is perforated in a pattern that reflects the actual structural stresses that the pavilion is experiencing making it a 1:1 stress test. The blue cycle path and white concrete surfaces will further define the arrival and exit areas.”

หยิบเอาความคิดที่ว่า เมืองเซี่ยงไฮ้สมัยก่อนเต็มไปด้วยจักรยาน แต่ปัจจุบันถูกแทนที่ด้วยรถยนต์ ซึ่งก่อปัญหารถติด ในขณะที่โคเปนเฮเกนได้สร้างเลนจักรยานและพยายามจะลดปัญหารถติด ศาลาจัดแสดงของประเทศเดนมาร์ก จึงถูกออกแบบให้เป็นอาคารที่มีทางเดินและลู่จักรยานหมุนวนพันเป็นเกลียว โดยมีประติมากรรมนางเงือก (ของแท้)  ตั้งอยู่กลางโถง เพื่อนำเสนอให้ผู้มาชมได้มีโอกาสสัมผัสวิถีชีวิตแบบชาวเมืองเดนมาร์ก ซึ่งปั่นจักรยานไปได้ทุกหนแห่ง โดยทางเดนมาร์กจัดเตรียมจักรยานไว้ให้ยืมปั่นถึง 1,000 คัน (เมื่อจบงานจะมอบให้ทางเซี่ยงไฮ้) จะปั่นชมภายในศาลานี้ หรือจะปั่นไปทั่วพื้นที่จัดแสดงก็ไม่ได้ห้าม


For model pictures and presentations click on this picture.

คลิกรูปนี้ เพื่อดูแบบและโมเดล

source: dailytonic.com designboom.com Iwan Baan Photography


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: